Vyhľadávať v tomto blogu

Celkový počet zobrazení stránky

Stránky

sobota 24. apríla 2010



Vinobranie v Štrasburgu

Európski úradníci sa do tohto mesta nasťahovali hlavne na Allée du Printemps, kde sídli Európsky parlament. Milovníci vína však najradšej putujú po Route des Vins d´Alsace, ktorá začína aj končí v tomto úžasnom meste na brehu Rína. Unikátne centrum Štrasburgu, poznačené malebnou francúzsko-nemeckou architektúrou, je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Predovšetkým katedrála Nôtre – Dame z červeného pieskovca, gotický skvost s najvyššou vežou Francúzska (142 m) vyráža dych každému návštevníkovi. Doslova ohúri svojou majestátnosťou.

Francúzsky spisovateľ Victor Hugo označil štrasburský chrám ako gigantický aj delikátny. Podobne by sa dali označiť aj miestne vína – mohutné a delikátne, svieže, jedinečné, silné, plné trieslovín, s výrazným buketom, masívne, aromatické, v prípade botryckých vín s ušľachtilou plesňou, ktoré sa dávajú najmä tramínu a muškátu neopakovateľnú vôňu a chuť. Vinárske Alsasko sa každý rok v októbri zíde vo svojom hlavnom sídle, v Štrasburgu, na festivale vína, ktorý uchváti svojou atmosférou každého milovníka nápoja kráľov. Sylvanes, Pinot Blanc, Riesling, Muscat d ´Alsace, Tokay Pinot Gris, Pinot Noir, ale najmä sélection de grains nobles (jedinečné cuvé z najlepších odrôd) nenechajú žiadneho znalca chladným a žiadneho vinárskeho laika nevšímavým.

V to nádherné minuloročné jesenné popoludnie Štrasburg spieval a tancoval, degustoval, predvádzal sa v celej svojej architektonickej aj gurmánskej kráse. Rytieri vínnych rádov prezentovali svoje rituály, vinári v dobovom oblečení vystatovali svoje jedinečné zaprášené fľaše vytiahnuté z pivníc často aj po dvadsiatich rokoch. Lovci vínnych trofejí si tu mohli zaobstarať fľašu rizlingu rýnskeho ročník 1990, ale aj jedinečné šumivé Crémant d ´Alsace, ktoré v ničom nezaostáva za pravým šampanským. Znalci sa zamerali najmä na prívlastkové moky, predovšetkým vendange tardive (neskoré zbery) ktorých lahodnosť údajne predstihuje všetky someliérske sny. Za ochutnanie však stojí aj mušt vyrobený priamo na námestí, za asistencie okoloidúcich. Nuž, taký je Foire aux Vins, štrasburský festival vína, ktorý predstavuje rázovité alsaské vinobranie, v malebnom Štrasburgu, administratívnom aj historickom srdci Európy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.