Vyhľadávať v tomto blogu

Celkový počet zobrazení stránky

Stránky

piatok 28. januára 2011

Šípková Ruženka spí na Terase


Škoda že nie som krásny princ z rozprávky o Šípkovej Ruženke, ktorá, chudinka, po nešťastnom úraze, zaspala na sto rokov. Polovičku z tohto času už spí časť môjho sídliska Terasa, nazývaná „Asanačné pásmo“, v mojich rodných Košiciach. Bývam už vyše troch desaťročí v jeho dosahu a denne sa tadiaľto, ako nenahraditeľnou skratkou, presúvam z Nového mesta, svojho dlhoročného bydliska, do Starého mesta, svojho súčasného pracoviska. Ako starý Terasčan, pamätám časy, keď po terajšej Floriánskej chodili len odvážlivci, ochotní znášať riziko nepríjemného stretu, s počernými obyvateľmi tamojších chatrčí, húštin a zrúcanín, len aby si skrátili cestu dole, do „Mesta.“

Počas tohto náročného pešieho zostupu som v minulosti často viedol s „miestnymi“ nasledujúce dialógy: Náhodný rómsky spoluobčan: „Daj korunu!“ Ja na to: „Nemám !“ On pokračuje: „Sceš na pysky?!“ A ja úprimne: „Nechcem!“ On a potom už aj oni unisono: „Ci rozparem brucho!“ Ja v obave: „Zavolám policajtov!“ A oni bez rozpakov: Zdechni!“ Ja na to: „Dajte mi pokoj!“ No oni stále: „Daj peňeži...!“
Nuž a tak pekne dookola, od mladých rokov, až po zrelý vek, stále rovnaký dialóg, dá sa povedať, že až do času, kým v tom neuveriteľnom zakliatom košickom asanačnom pásme nezačal, aspoň sporadicky, stavebný ruch.

Chvalabohu, dnes je to už územie z hľadiska bezpečnosti priechodné, na kedysi nebezpečnej trase sa intenzívne buduje Rezidencia Cassovar a podozrivé živly stavebnú oblasť zväčša opustili. Stále je to ale, žiaľ, zanedbané územie, paradoxne v najatraktívnejšej zóne môjho mesta, na jeho ústrednej, východo - západnej kompozičnej osi. Táto, z viacerých urbanistických hľadísk najlukratívnejšia oblasť mesta Košice, s jedinečnou polohou, s nádherným - priam „hollywoodskym“ rozhľadom, má rozlohu takmer 10 hektárov a tvorí stred tradičnej obytnej zóny, v ktorej žije skoro stotisíc obyvateľov – z časti v Novom aj v Starom meste.

A práve tu, by sa mohlo a už konečne malo, vytvoriť Nové mestské centrum, s kvalitnou infraštruktúrou, ktoré by dokázalo odbremeniť historické jadro od pretlaku spojeného s každodenným masovým exodusom obyvateľov Terasy do zóny Starého mesta. Skutočné Nové mestské centrum s vyššou vybavenosťou, zdravé, perspektívne a pulzujúce sídlo, s reálnym občianskym centrom, kvalitnou infraštruktúrou, ktoré môže vytvoriť dostatočnú rezervu pre intaktné zachovanie centrálneho pamiatkového územia, tam dolu, v historickom centre mesta.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.