Vyhľadávať v tomto blogu

Celkový počet zobrazení stránky

Stránky

piatok 9. januára 2015

Zázrak v Dračej zátoke



Je úžasné byť svedkom zázraku na Ďalekom východe. Prírodný div, zapísaný v roku 1994 do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO, to je takmer 2000 bizarných ostrovov, roztrúsených v Dračej zátoke (Ha Long Bay), v oblasti Tonkinského zálivu, v severovýchodnej časti Vietnamu, na hranici s Čínou. Tieto úžasné krasové útvary, pôsobiace na horizonte ako žraločie zuby, majú okrem geologického vysvetlenia (erózia vápenca) samozrejme aj legendárny pôvod, odvíjajúci sa od všadeprítomného (zásadne dobrého) draka vo vietnamskej histórii, ktorý v tomto prípade všetku tú nadpozemskú prírodnú nádheru  vytvoril  a do mora rozosial perly. Ich krásu odvtedy obdivuje každý návštevník tejto oblasti. Zázrak prírodného hýrenia spočíva v neprebernej rozmanitosti farieb, vôni, rastlín, živočíchov a krasových kreácií, ktorým kraľuje veľký počet  malých, veľkých aj obrovských jaskýň ukrytých v útrobách skál, pod i nad hladinou Juhočínskeho mora. V tomto zložitom labyrinte zátok, zálivov, prístavov, pláži, osamelých skál, malých aj veľkých ostrovov sa darí najmä cestovnému ruchu a rybolovu, ale keďže ide o citlivé pohraničné pásmo, vo vietnamských dejinách to bola tiež strašidelná krajina, v ktorej zablúdili a stratili sa mnohé výpravy Mongolov, Číňanov, ale i Portugalcov, Holanďanov, Francúzov - pirátov aj dobyvateľov. 

Za všetky nespočetné zázraky v Dračej zátoke spomeniem jaskyňu úžasu - Sung Sot, do ktorej turisti z celého sveta prichádzajú ako do chrámu vyzdobeného farebnými svetlami, aby sa pocit prežívaného zázraku v návštevníkovi ešte umocnil. 

V tomto čarovnom svete sa človek posúva z ostrovu na ostrov zväčša džunkami, ktoré na noc kotvia na voľnej hladine medzi bralami a zväčša majú v názve slovo drak, tak ako naša Dragon Pearl na palube ktorej som už plával v ústrety najväčšiemu z ostrovov a rovnomennému prístavu - Cat Ba.  














  




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.